IPAR 4.0 Digitális érettségi modell

Who would fail the digital maturity test?

Dr. Nick Gábor (EPIC InnoLabs Kft, SZTAKI EMI labor) és Thomas Scheuer (Fraunhofer IPT)  A vállalatok digitális érettségének modellje és annak alkalmazása az Ipar 4.0-ban címmel tartott előadást a Német-Magyar Ipari és Kereskedelmi Kamara  valamint a Netzwerk Digital szervezésében 2022. május 18.-án.

Az online előadáson német és magyar vállalati vezetők és a terület szakértői vettek részt, számos szektort képviselve.

A digitalizáció korát éljük melyben az ipar digitális transzformációja folyamatos. Gyorsan változó világunkban számtalan műszaki, gazdasági és társadalmi trend hat a vállalatokra. Ezeket mindenki a legjobban szeretné lereagálni, tekintve az Ipar 4.0 paradigma előnyeinek kiaknázása a vállalati versenyképeség kulcskérdése.

Egyre többen keresik a módszert az ipari vállalatok digitalizációs érettsége, vagyis a negyedik ipari forradalomra való felkészültségének értékelésére.

Előadásukban az acatech (Deutsche Akademie der Technikwissenschaften), a Fraunhofer kutatóhálózat IPT intézete és Aachen RWTH egyeteme közös érettségi modelljét, de legfőképpen annak használatát mutatták be részleteiben gazdasági társaságokra vonatkoztatva. A modellt jól ismerjük, alkalmazásában nagy gyakorlatunk van, tekintve annak megalkotásában és Európa szerte történő alkalmazásában munkatársainak aktív szerepet vállaltak.