Mit mondanak az adatok?

Mi a kapcsolat Mark Zuckerberg és a Dash között?

Hagyományosan egy statikus honlap elkészítéséhez HTML- és CSS-ismeretek szükségesek, ha pedig az interaktivitás is fontos, akkor az előző kettő mellett Javascript-tudás is elengedhetetlen. A Dash egy olyan Python-alapú keretrendszer, ami interaktív webalkalmazások létrehozására alkalmas, magában foglalja az imént említett 3 komponens szinte összes lehetőségét, és használatához csak Pythonban való programozási képesség kell.

A Dash keretrendszer alapja az úgynevezett React könyvtár, ami a Facebook frontendjének fejlesztésére jött létre. De ennek megtanulása szakértők szerint legalább 6 hónap, míg a Dash egyik alapvető erőssége, hogy nagyon gyorsan el lehet sajátítani. Az eredmény: egy adatelemzéssel foglalkozó fejlesztő a már eredetileg is Pythonban feldolgozott eredményeit pár perc és kódsor segítségével gyönyörű vizualizációk kíséretében tudja láttatni bármilyen webes felületen – mély webfejlesztési készségek nélkül.

Hogyan működik?   

Mivel a böngészők a HTML-alapú megjelenítést támogatják, ezért a sorok mögött a Dash komponenseinek megfelelő HTML-komponensek születnek meg. Aki látott már programot az egyik, illetve a másik nyelven írva tudhatja, hogy egy fejlesztőnek általában mennyivel barátságosabb, ha Python-ban dolgozhat. A kialakuló frontend interakcióit bátran lehet használni a backend-en való kód és annak követelményei miatti aggodalom nélkül, mivel a Dash platformfüggetlen.

 Az EPIC és a Dash

A felsorolt előnyeit az EPIC-nél is számos projektben kihasználtuk már. Sok esetben egy-egy igazán informatív, sok mindent megmutató diagramra volt szükség, amit egy beszámolóba lehet tenni. Volt, hogy konkrétan egy olyan dashboardot kellett elkészíteni a partnernek, amit saját maga használhat, elemezhet laikusok számára is világos ábrákkal. Egy saját honlap is született teljesen Dash alapon, ami különböző eredményeket mutat be dinamikusan frissülve.

Mindezek elkészítéséhez nagy előny, hogy már a feldolgozás fázisába könnyen bekapcsolható a Dash, hiszen nem kell konvertálni az általában használt Excel-, CSV-, JSON-fájlokat. A nyílt forráskódnak köszönhetően egyre több alapértelmezett funkció kerül bele, mint például, hogy minden egyes kirajzolt diagramhoz tartozik nagyítás gomb, területkijelölés, mentés.

Az egyik projektünkből származó alábbi gif-en rengeteg beépített Dash-funkció látható. A filterezés, a csoportosítás, a részhalmazválasztás mind olyan lehetőségek, amiket kézhez kapunk a diagram megalkotásakor, nem kell fáradnunk a létrehozásával.

Az EPIC csapata imádja a kihívásokat. Kinél van egy megoldásra váró adatvizualizációs feladat?