5 módszer arra, hogy több pénzt hozzon a céged 

Akár gyártással foglalkozol, akár nem, a különböző üzleti folyamatok lekövetésével és optimalizálásával súlyos összegeket spórolhatsz. Mutatjuk, hogyan. 

Kép: ThisisEngineering RAEng // Unsplash

1. Ismerd meg a saját céged! 

Triviálisan hangzik, hogy a vállalati folyamatokat feltérképezve kiszűrhetővé válnak azok a pontok, amik ilyen-olyan módon, de negatívan befolyásolják a hatékonyságot. Pedig ezeket megtalálni nem mindig egyszerű, sőt: minél bonyolultabb / nagyobb egy szervezet, annál több krízispont keletkezhet, amik a sürgés-forgás közepette láthatatlanná válnak. Egy logisztikai központ vagy szupermarket évtizedekig működhet úgy, hogy bár profitábilis, lehetne sikeresebb, ha felismernék ezeket a krízispontokat. Külső szemlélőként erre néha még több esély van, mint a szervezet tagjaként.

Mi a megoldás? A folyamatok modellezése, szimulációja felgyorsított, szabadon ellenőrizhető, virtuális környezetben keresi és azonosítja az akadályozó tényezőket, amiket ezt követően minimális tervezéssel lehet… 

2. Optimalizálj! 

… így van, optimalizálni. Ha már ismerjük a folyamatainkat, a szimulációs szoftverek mutatta minták, valamint a működésről gyűjtött adatok alapján célirányosabbá tehetjük egy szervezet működését. Tegyük fel, hogy egy raktárépületben szeretnénk a dobozok ki-beszállítását összehangolni! A rendszerről készített szimuláció modell futtatásai megmutatják, hogy több targoncás rendre keresztezi egymás útját, és ilyenkor egymás között beszélik meg, ki mehet előbb – ez elsőre nem tűnik nagy problémának, de mennyivel gyorsabban érnének célba a dobozok, ha az egyik targoncásnak lenne egy másik útvonala, amit követve semmilyen akadály nem állja útját! 

Ehhez elég arrébb tolni egy szekrény – ez természetesen egy végtelenségig leegyszerűsített példa, de az optimalizálás végső soron pont az egyszerűbb, elegánsabb megoldásokról szól. 

3. Gyűjts adatokat! 

Most, hogy már hatékonyabban működik a raktár, ideje előre gondolkodni, és felkészülni az esetleges növekedésre. Egy sikeres vállalkozás egyik első számú ismérve, hogy a piaci körülményekhez skálázza a működését. Ennek lekövetésében jelenthet segítséget a szervezeti működés folyamatos monitorozása: a begyűjtött adatokból nem csak azt lehet előre megmondani, hogy nagyjából mikor lesz szükség a raktár kapacitásának bővítésére, vagy akár mikor kell felvenni további alkalmazottakat, de a változások indukálta újabb krízispontok is azonnal, akár előre azonosíthatók lehetnek. 

A digitalizáció, noha buzz wordként terjed számtalan iparágban, valójában pont ezt segíti elő: a fejlődéshez, sikerhez szükséges fejlesztések hatékony, hosszú távon is releváns eredményt ígérő implementálását. 

4. Bízz a tudományban! 

Az adatelemzés és adattudomány az összegyűjtött információk rendszerezését és értelmezését célozza. Minél több digitális eszköz áll rendelkezésünkre, annál több adatot nyerhetünk ki. Ezzel az adatmennyiséggel a későbbiekben sokkal könnyebben szimulálhatjuk a szervezet működését, és prediktívan is eljárhatunk a fontosabb folyamatokat illetően. Igaz, csak akkor, ha a legmodernebb adattudományi eljárásokat használjuk, és folyamatosan képezzük magunkat a terület lehetőségeiről. Ezért is érdemes… 

5. Bízd a profikra!  

… felkérni a legjobbakat a feladatra Az EPIC InnoLabs folyamatok optimalizálásával foglalkozik, és az ehhez szükséges összes eljárás a cég rendelkezésére áll. Adatokat gyűjtünk, elemzünk, szimulációkat gyártunk, és ezekkel segítünk hatékonyabbá tenni cégeket. Noha eredetileg gyártással foglalkozunk, az ott kifejlesztett megoldások a logisztikában, kereskedelemben, informatikában, sőt egészségügyben is alkalmazhatók. 

Kép: ThisisEngineering RAEng // Unsplash