Az Audi Hungaria gyártócsarnokát tette hatékonyabbá az EPIC InnoLabs – interjú az ügyféllel

Az EPIC InnoLabs csapata egy izgalmas feladatot kapott az AUDI HUNGARIA Zrt.-től: arra a kérdésre kellett választ találniuk, hogy egy tervezés alatt álló gyártósor hogyan lehet a létező leghatékonyabb. Az EPIC InnoLabs szakemberei a szimuláció és adattudomány eszköztárával álltak munkához, az eredmény pedig egy még telepítés előtt álló, ám maximális hatékonyságú gyártósor lett, ami nemsokára az Audi győri gyárában teljesít majd szolgálatot. De miért pont az EPIC-hez fordult a német autógyártó? És hogy néz ki egy ilyen együttműködés a gyakorlatban? Kétrészes cikkünk első felében az Audi Hungaria struktúra-, logisztika- és folyamattervező mérnöke, Derdák Attila válaszol a projekt égető kérdéseire.

audi

Miért döntöttek úgy, hogy a tervezett gyártósorukhoz külső támogatást vesznek igénybe?

A tervezett gyártósor, gyártó sorok egy olyan csarnokban kerülnek kialakításra, ahol már jelenleg is két különböző terméhez tartozó, automata sorkiszolgálás működik.

Az automata sorkiszolgálás komplexitása, a csarnokban jelenleg közlekedő, és a jövőben tervezett bővítések elérték már azt a szintet, hogy a korábban ismert és alkalmazott tervezési technikák nem tudtak biztos, egyértelmű választ adni a kérdéseinkre.

Hogy fognak a gépek egymással közös útszakaszon együtt közlekedni, hogy alakulnak az egyes útszakaszok, kereszteződések terheltségei, ezek milyen hatással lesznek a sorellátási folyamatokra és annak minőségére. Ezen kérdések támogatására döntöttünk egy szimuláció elkészítése mellett.

Miben és hogyan segítette a szimuláció a tervező mérnökök munkáját a projekt során?

A szimuláció elsődlegesen támogatta, hogy az új automata sorellátó rendszert (FTS/AGV) mekkorára kell méretezni, hány gépet szükséges megvásárolni.

Segítette továbbá a gyártó csarnok úthálózatának, közlekedésének előre jelzését, tehát megtudtuk, hogy mely útszakaszok mely irányokban, pontokban lehetnek túlterheltek.

A raktáron belüli folyamatok, kihaladási logikák optimalizálásában is nagy segítségünkre volt a szimuláció.

Összeségében tehát a szimuláció segített felderíteni a folyamatban előfordulható szűk keresztmetszeteket, és lehetőséget adott a módosítási javaslatok eredményeinek vizsgálatára is.

Milyen eredménnyel zárult a projekt, miben nyújtott segítséget a szimuláció?

A projekt eredményeként kaptunk egy modellt, amelyben látjuk, hogy a csarnok jövőbeli logisztikája hogyan néz majd ki, és hogy milyen kihívásokkal találhatjuk szemben magunkat.

Egy további fontos eredmény az is, hogy kaptunk egy visszaigazolást, hogy hány darabos flotta az, ami ezt a feladatot az adott körülmények között el tudja látni. Ezt egy referencia értékként tudtuk tovább hasznosítani az AGV rendszer kiírása, pályáztatása során. Tehát ehhez tudtuk hasonlítani a beszállítók részéről érkezett kalkulációkat, AGV flotta méreteket.

Továbbá kaptunk egy olyan modellt, amely a jövőben tovább bővíthető, egyes változások gyorsan és pontosan vizsgálhatóak benne. A szimulációs modell segítségével lehetőségünk adódik rá a jövőben, hogy az útszakaszokat, közlekedést, gyártósorokat érintő változások, bővítések hatását nagyobb pontossággal vizsgálni tudjuk, ezáltal gyorsan és hatékonyan tudjunk reagálni a változásokra.

Miért pont az EPIC InnoLabs csapatát választották? Hogyan értékelné a közös munkát?

Az EPIC InnoLabsszal egy BME által rendezett, balatonfüredi konferencián találkoztam először. Ott bemutatták a korábbi projektjeiket, megoldásaikat, eredményeiket.

Egy új projekt kapcsán már terveztünk szimulációt készíteni, amit egy kiírási folyamat során pályáztattunk meg.

Az EPIC InnoLabs is a pályázók között volt, és mind a kiírási, mind a tárgyalási szakaszban aktívan, precízen, agilisan álltak a projekthez, amelynek végül megbízás lett az eredménye, és kezdődhetett a közös munka. A kezdeti gyakori egyeztetéseket gyors eredmények és modell felépítés követte. Több közös workshop jellegű egyeztetés után hamar megértették a szimulálni kívánt folyamat legapróbb részleteit is, és a tervezés során már több javító ötlettel is érkeztek.

A modell első modulja végül egy cirka kéthónapos folyamat után készült el, ami minden elvárásnak megfelel. A modell hatalmas előnye, hogy szinte teljes mértékben személyre szabható, aktualizálható, ami biztos vagyok benne, hogy a jövőben rengeteg időt tud megtakarítani a tervezésünk során.

Személy szerint nagyon élveztem a közös munkát az EPIC InnoLabs kollégáival. Mind a tervezési, mind az oktatási fázisban precíz, magas minőségű szolgáltatást kaptunk, és lenyűgöző volt látni, hogy a kollégák mekkora tudással rendelkeznek a szimulációs témában. Várom, hogy a következő modul kidolgozásába tudjunk kezdeni és még jobban el tudjak merülni a szimuláció világában, az EPIC InnoLabs segítségével közösen.

A következő cikkben az EPIC InnoLabs szakemberei árulnak el részleteket a közös munkáról.

A projekt az Enterprise Group közbenjárásával valósult meg, köszönjük nekik!

Kép: Audi Hungaria