Mire jó a gyártás végrehajtási rendszer (MES: Manufacturing Execution System)

Bármely gyártási folyamatban a jövedelmezőség az elsődleges tényező. Az anyagköltség és a gyártási idő csökkentése mellett van egy másik módszer arra, hogyan növelhető a gyártási műveletek nyeresége. A gyártási végrehajtási rendszer, másnéven MES, bevezetésével a vállalat javíthatja az eredményt a minőség és a biztonság feláldozása nélkül. A jól bevezetett MES azonban további, kevésbé ismert előnyöket is kínál vállalatok számára. Ezek közül mutatunk be négyet:

1.      Hálózati előnyök

A gyártás végrehajtási rendszert úgy tervezték, hogy összegyűjtse és tárolja a cég gyártási információit. Tehát a MES hálózat integrálva van az üzemi berendezésekkel, hogy az adatkezelők és menedzserek könnyel elérjék és feldolgozhassák a beérkező adatokat. A modern vállalatirányítási alkalmazások a MES hálózattal alkotnak teljes rendszert.

Ez a hálózat biztosítja a gyártóüzem teljes átláthatóságát, ellenőrzését és optimalizálását. Minden folyamat dokumentálható és elemezhető, a megrendeléskezeléstől a termékfejlesztésen és gyártáson keresztül a kiszállításig. A tervezettől való bármilyen eltérés könnyen azonosítható és korrigálható, így rengeteg erőforrás (pénz és idő) takarítható meg. A MES hálózati lehetőségeit azonban akkor lehet igazán kihasználni, ha tudjuk honnan, milyen adatokat gyűjtsünk és azokat hogyan elemezzük. Az EPIC InnoLabs adattudósai számos cégnek segítettek a hatékonyság jelentős növelésében. A big data lehetőségekről és az ipari adatelemzésről ITT olvashat.

Ipar 4.0, szimuláció, digitalizáció

2.      A hulladék csökkentése

A MES egy olyan rendszer, amely magában foglalja a digitális törzsnaplókat, valamint a kötegelt és eszközelőzményi rekordokat. Emiatt nincs szükség az ilyen dokumentumok papíralapú másolataira, nyomtatásra, kézi adatbevitelre. Az iratok rendszerezésére, tárolására és az előkeresésére fordított idő a töredékére csökkenthető.

A hulladékcsökkentés másik fontos területe a gyártóüzem. A MES használata csökkenti a hulladékot és az anyagpazarlást a következetes és adatelemzés alapú beállításoknak köszönhetően. Ha probléma merül fel a gyártási folyamat során, a MES valós időben észleli a problémát, és a gyártás folyamat azonnal leállítható, rengeteg selejttől megkímélve a céget. Az EPIC Innolabs elemzői már nemcsak preventív, de prediktív és preskriptív karbantartásütemezést is nyújtanak ügyfeleinknek. Hogy mi a különbség? Olvassa el ITT.

3.      Termelékenység növelése

A MES rendkívül hatékonyan növeli a kommunikációt a cég részlegei (back-office, front office, gyártósor) között. Az azonos tervek, adatok, elemzések és következtetések nagyban csökkentik a hibák és hibalehetőségek számát – „egy csónakban evez a csapat”.

Például egy, a gyártáshoz szükséges anyag raktárhiánya esetén nem kell „fűhöz-fához” rohangálni megoldásért, hiszen a digitális rendszer adataihoz minden illetékes hozzáfér. Egy jó MES rendszer elérhetővé tesz minden információt a gépekről, készletekről, munkatársakról és a folyamatokról.

4.      Minimalizálja az anyag- és termékkészletet

Minden gyártó vállalat működésének egyik legköltségesebb eleme a készlet. A nagy leltár tárolása és kezelése drága. A készlet értéke ráadásul gyorsan változhat az aktuális piaci kereslettől és kínálattól függően, és ez akár az egész cég értékére kihathat.

Márpedig készletre szükség van a biztonságos működés érdekében, de meddig csökkenthető ez, mekkora az optimális méret?

A MES-rendszer használata lehetővé teszi a gyártók számára, hogy biztosítsák a várhatóan szükséges anyagmennyiséget és készterméket. Ezenkívül a MES dokumentálja és folyamatosan nyomon követi a beszerzéseket és a kiszállításokat, hogy a gyártó létesítmény minimalizálni tudja a felesleges készletet, miközben felkészülnek az esetleges vészhelyzetek megoldására, áthidalására is.

A minimálisan szükséges készletek megtervezése komoly adatelemzési feladat, amely rutinból nem megoldható. A speciális matematikai és statisztikai modellek használatával az EPIC InnoLabs adatelemzői komoly megtakarítást értek el ipari partnereinknél.